Криейтив Комънс договор
This произведение is licensed under a Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България License. Блог класация

петък, 3 май 2013 г.

Козунаци


Днес ще ви представя една изпитана рецепта за козунаци, която при мен винаги е била много сполучлива. Надявам се да ви хареса!!!

Продукти:

  • 1 кг. брашно
  • 6 яйца
  • 300 гр. захар
  • 50 гр. мая
  • 200 мл. мазнина (най-добре разтопена свинска мас)
  • ванилия
  • кората на един лимон
  • около 200 мл. прясно мляко

Начин на приготвяне:

   Разбийте яйцата със захарта на водна баня за да се стоплят. Към тях добавете лимоновата кора и ванилията. Позагрейте брашното (аз го направих в микровълнова фурна), след което го пресейте. В тенджерка разтворете маята с малко топло прясно мляко, чаена лъжичка захар и брашно. Трябва да получите смес, малко по-гъста от тази за палачинки. Оставете да се надигне за около 10 минути. Обема трябва да се увеличи около два, три пъти. Направете си кладенче в брашното и изсипете набухналата мая и започнете да замесвате тестото. Продължете да месите, като използвате яйчената смес, ако и тя не е достатъчна за омесването на тестото, добавете топло прясно мляко, до получаването на тесто почти като за хляб.
  Определено ще се получи лепкаво тесто, което продължавате да омесвате, като си топите ръцете в  разтопената свинска мас или леко загрято олио. За да се получат конци, разстелете тестото, намажете с мазнината, навийте на руло, ударете няколко пъти в масата и така повтаряте това действие докато се свърши мазнината и започнат да излизат мехурчета по тестото.
 Оставете тестото да втасва (на мен ми бяха нужни около 4 часа, защото в помещението не беше достатъчно топло). След като втаса разделете тестото на три топки, разстелете с длани и сложете стафиди, навийте на руло и оформете фитили, които да оплетете на плитка. Спокойно могат да се направят и два козунака, като разделите тестото на шест вместо на три фитила. 

             
   


Оформените козунаци ги оставете да втасат още веднъж за около час и половина, може и по-малко (в зависимост от температурата в помещението), след което печете в предварително загрята фурна на 180º. Като хване козунака леко кафява коричка извадете и намажете с разбит жълтък, и поръсете обилно със захар. Върнете във фурната и след около пет минути ще имате невероятен, топъл и вкусен козунак.






 Весело изкарване на празниците!!!